STÄNG
Lär av svenska experter
Tillgänglig 365 dagar
Börja när du vill

Det vilda sensommarköket - blad, blommor och bär

Bild på Lisen Sundgren
Lisen Sundgren Författare och herbalist

Följ med på en smakresa genom sensommaren och lär dig att känna igen och tillaga blad, blommor och bär.

Visste du att nypon kallas för "Nordens apelsiner" eftersom de innehåller mer C-vitamin än några andra frukter eller bär? Nypon är rena superfoods, som du dessutom kan skörda helt gratis! För det är inte bara stjärnkockarna på de trendiga krogarna som lagar mat på vilda växter – du kan också göra det!

I den här kursen tar Lisen Sundgren med dig på en smakresa genom hög- och sensommarens vilda växter och lär dig att känna igen ätliga blad, blommor, bär och rötter som du kan laga riktigt läcker mat på. Vad sägs om nyponkräm, fröknäcke med vilda frön, eller nygräddade scones med kungsmynta och blåbär? Enkelt, näringsrikt och gott!

Du lär dig bland annat

  • Härliga recept på läckra, vilda rätter
  • Över 20 växter och hur du kan äta dem
  • Skörda gratis och samtidigt hjälpa naturen

För vem?

För dig som är nyfiken på vild mat och för dig som vill lära dig att plocka och tillaga de nyttigheter som växer i naturen.

Ungefärlig kurstid

3 timmar, varav 1 timme film.

Du behöver

En sax eller vass kniv samt upptäckarlusta.
249 kr
kursinnehåll
AVSNITT 1

Högsommarens vilda smaker

Högsommaren är blommornas, nektarns och sötmans tid. Torka, frys in och gör sirap för att spara allt det ljuvliga till senare på året.
  1. Blommornas, nektarns och sötmans tid
  2. Backlök och sandlök, Allium
  3. Gängel och hårgängel, Galinsoga
  4. Johannesört, Hypericum perforatum
  5. Lindblom, Tilia cordata
  6. Älggräs, Filipendula ulmaria
  7. Recept: Grön vildgazpacho
  8. Recept: Kvarg med back- eller sandlök
  9. Recept: Älggrässirap och andra siraper
  10. Recept: Hirkum pirkum
  11. Recept: Shrub med hallon och lindblommor
  12. Quiz: Bra att känna till under högsommaren
  13. Din vilda högsommarläxa
AVSNITT 2

Bee wild!

En tredjedel av den mat vi äter är beroende av binas pollinering. På högsommaren blommar flera av de växter som vi och bina gärna delar på.
  1. Blommor och bin
  2. Bin då och nu
  3. 10 tips för att gynna bin
  4. Backtimjan, Thymus serpyllum
  5. Knölklocka, Campanula rapunculoides
  6. Gulmåra, Galium verum
  7. Kungsmynta, Origanum vulgare
  8. Mjölke, Chamaeneriom angustifolia
  9. Recept: Gulmårapannacotta
  10. Recept: Mjölkesaft
  11. Recept: Kungsmyntascones med blåbär
  12. Recept: Bönröra med backtimjan
  13. Quiz: Vad kan du om pollinering?
  14. Hemuppgift: Rädda ett bi! Bee a saviour!
AVSNITT 3

Dags för frön

I slutet av sommaren är det hög tid för blommande växter tid för dem att få sina frön i jorden för att försäkra sig om sin fortplantning. Nu dignar växterna av fröer och frukt.
  1. Sensommarens bär och frön
  2. Groblad, Plantago major
  3. Nässelfrön, Urtica dioica
  4. Pilört, Persicaria lapathifolia
  5. Pepparrot, Armoracia rusticana
  6. Svinmålla, Chenopodium album
  7. Recept: Pepparrotsomelett med kärleksörtsrot
  8. Recept: Dukkha med vilda frön
  9. Recept: Fröknäcke med vilda frön
  10. Recept: Grobladschips
  11. Quiz: Vad kan du om frön och blad?
  12. Pyssel: Gör ditt eget vilda herbarium
AVSNITT 4

Sensommarens rötter och bär

Nu mognar rönnbär, nypon och fläderbär och hösten är nära. Det är hög tid att safta, sylta, lägga in, pickla och salta inför vintern. Vi kommer också att prata rötter och färgglatt salt.
  1. Bär och rötter
  2. Nypon, Rosa rugosa
  3. Fläderbär, Sambucus nigra
  4. Rönn, Sorbus aucuparia
  5. Maskrosrot, Taraxacum officinale
  6. Tistelrot, Cirsium arvense
  7. Recept: Salta fläderbär
  8. Recept: Vildpanna
  9. Recept: Nässelsalt
  10. Recept: Rönnbärsketchup
  11. Recept: Nyponkräm
  12. Recept: Créme fraiche med gatkamomill
  13. Recept: Rosenbiskvier
  14. Recept: Rosensocker
  15. Quiz: Vad kan du om sensommarens godsaker?