STÄNG
Lär av svenska experter
Tillgänglig 365 dagar
Börja när du vill

Det vilda sommarköket – naturens ätliga växter

Bild på Lisen Sundgren
Lisen Sundgren Författare och herbalist

I naturen finns mängder av superfoods – helt gratis! Upptäck vårens och försommarens vilda, goda mat.

Lär känna sommarens ätbara växter – följ med in i Lisen Sundgrens gröna värld! Här tar hon med dig på en smakresa genom sommarmånaderna och lär dig att känna igen våra vanligaste, ätliga växter och blommor.

I den svenska naturen finns över 250 stycken ätliga växter. Många av dessa är riktiga superfoods – dessutom är de helt gratis. I Lisens vilda sommarkök får du följa med på en vandring genom skogen och vackra Rosendals trädgård. Kursen kommer att ge dig en ny relation till naturen, din omgivning och de växter som kallas ogräs. Lisen bjuder på flera läckra recept baserade på ätliga växter, bland annat recept på kirskål, brännässla och maskros.

Du lär dig bland annat

  • Att känna igen och tillaga några av sommarens ätliga växter
  • Om växternas effekt på kroppen och i husapoteket
  • Inspirerande recept på mat och dryck

För vem?

För dig som är nyfiken på vild mat och vill lära dig att plocka och tillaga de nyttigheter som växer i naturen.

Ungefärlig kurstid

3 timmar, varav 48 minuter film.

Du behöver

En sax eller vass kniv samt upptäckarlusta.
499 kr
kursinnehåll
AVSNITT 1

Att skörda vilt

Vi går igenom grunderna och vad du behöver veta innan du beger dig ut i skog och mark.
  1. Varför lära sig om vilda växter?
  2. Stjärnkockarna har redan fattat
  3. Hur blir jag min egen vilda stjärnkock?
  4. Innan du börjar plocka
  5. Vanliga frågor
  6. Quiz
  7. Hemuppgift: Bekanta dig med det vilda
AVSNITT 2

Äntligen försommar

Vi går ut på försommarvandring och utforskar alla växter som finns tillgängliga för oss.
  1. Försommarvandring
  2. Brännässla, Urtica dioica
  3. Kirskål, Aegopodium podagraria
  4. Maskros, Taraxacum officinale
  5. Myskmadra, Galium odorata
  6. Spansk körvel, Myrrhis odorota
  7. Ängssyra, Rumex acetosa
  8. Harsyra, Oxalis acetosella
  9. Tusensköna och häckvicker
  10. Recept: Soppa på gröna ärtor, spansk körvel och ängssyra
  11. Recept: Stekt sparris och kirskålsstjälkar på nässelspegel
  12. Recept: Nässelrisotto
  13. Recept: Rabarberdessert med myskmadragrädde
  14. Recept: Majvin
  15. Recept: Bordsdryck med körvel
  16. Quiz
  17. Hemuppgift
AVSNITT 3

Samla, torka, förvara och lägg in vilda växter

Spara sommaren! Samla, torka, förvara och lägg in – här får du alla knepen.
  1. Njut av sommaren året om
  2. Att torka växter
  3. Drycker på torkade växter
  4. Sylta och lägg in
  5. Olja och vinäger
  6. Hemuppgift: Ta in sommaren
AVSNITT 4

Nu blommar det

Sommarens blommor och blad!
  1. Blomstervandring
  2. Gatkamomill, Matricaria discoidea
  3. Rödklöver, Trifolium pratense
  4. Svinmålla, Chenopodium album
  5. Tistlar
  6. Rosor
  7. Recept: Rosenlassi
  8. Recept: Vild rödbetsravioli med blommor och blad
  9. Recept: Bondbönor med tistlar
  10. Recept: Gatkamomillsabayonne
  11. Recept: Blommig infusion
  12. Quiz
  13. Hemuppgift: Fördjupa dig i blommor
AVSNITT 5

I midsommartider

  1. Midsommarvandring
  2. Fläder, Sambucus nigra
  3. Kärleksört, Hylotelephium telephium
  4. Löktrav, Alliaria petiolata
  5. Penningört, Thlaspi arvense
  6. Röllika, Achillea millefolium
  7. Recept: Flädervinäger
  8. Recept: Röllikaolja
  9. Recept: Röllikahummus med svinmålla
  10. Recept: Tomatfocaccia med jordgubbe, kärleksört, penningört och röllika
  11. Recept: Vit chokladmousse med fläder och rabarber
  12. Quiz
AVSNITT 6

Giftiga växter och kursavslut

Lär dig identifiera några giftiga växter.
  1. Vikten av att äga sin kunskap
  2. Bolmört, Hyoscyamus niger
  3. Björnloka, Heracieum mantegagazzianum
  4. Odört, Conium maculatum
  5. Sprängört, Cicuta virosa
  6. Vild persilja, Aethusa cynapium
  7. Quiz: Känner du igen giftiga växter?
  8. Hemuppgift: Giftiga växter