STÄNG
Lär av svenska experter
Tillgänglig 365 dagar
Börja när du vill

Det vilda vinterköket – från höst till jul med Lisen Sundgren

Bild på Lisen Sundgren
Lisen Sundgren Författare och herbalist

Till och med när snön kommer kan du plocka naturens mat. Samla, torka, tillaga och njut av höstens och vinterns goda smaker!

Njut av höstens och vinterns vilda godsaker! I den här kursen får du lära dig att hitta, plocka och tillaga de ätliga, vilda växter som finns i naturen från tidig höst och fram till jul. Till och med när snön kommer kan man plocka en hel del grönt, rötter och svamp att fylla förråden med.

Upptäck hur enkelt och roligt det är att göra egen glass, pizza, glögg och snaps av skogens vintersmaker och lär dig laga fantastiska, överraskande maträtter och desserter av barr, rötter och bär.

Den här kursen är en fortsättning på Lisens två tidigare kurser – Det vilda sommarköket – ätliga växter och Det vilda sensommarköket där du får lära dig grunderna i att skörda vilt, men det går självklart också bra att ta den här kursen helt fristående.

Du lär dig bland annat

  • Gör mat och dryck av hösten och vinterns växter
  • Plocka din egen, näringsrika mat
  • Hur du förbättrar vinterhälsan och stärker immunförsvaret med naturens supermat

För vem?

För dig som är nyfiken på vild mat och för dig som vill lära dig att plocka och tillaga de nyttigheter som växer i naturen.

Ungefärlig kurstid

3 timmar, varav 48 minuter film.

Du behöver

En sax eller vass kniv och upptäckarlust.
249 kr
kursinnehåll
AVSNITT 1

Höstens smaker

Senhöstens frukter, bär och ett eller annat barr.
  1. Hur smakar hösten?
  2. Havtorn, Hippophae rhamnoides
  3. Björnbär, Rubus fructicosus
  4. En, Juniperus communis
  5. Vitmåra, Galium boreale
  6. Recept: Havtornschutney
  7. Recept: Björnbärsvinäger
  8. Recept: Björnbärssallad
  9. Ta vara på torkade växter
  10. Recept: Nässel- och nyponpulver
  11. Recept: Za’atar med enbär och nässlor
  12. Recept: Varm äppelmust med enbär och rönnbär
  13. Quiz om höstsmaker
  14. Uppdrag: Gör din egen kryddblandning
AVSNITT 2

Slånbär, tall och andra läckerheter

I det här avsnittet får du lära dig göra svaveltickapasta, talldricka, tallmaränger, slånbärslikör och fläderbärsmarmelad. Ge smaklökarna nya utmaningar!
  1. Bär, barr och svamp
  2. Slånbär, Prunus spinosus
  3. Svavelticka, Laethiporus sulphureus
  4. Tall, Pinus sylvestris
  5. Fläderbär, Sambucus nigra
  6. Recept: Slånbärslikör
  7. Recept: Pasta med svavelticka och nypon
  8. Recept: Tallsalt
  9. Recept: Talldricka
  10. Recept: Fläderbärsmarmelad
  11. Recept: Maräng med tall och myskmadra
  12. Quiz om skogens läckerheter
  13. Uppdrag: Barr och höstens skiftningar
AVSNITT 3

Hösten och vinterns vitaminkickar

Dags att lära sig om fler höstbär! I det här avsnittet får du också tips på hur du kan använda bären för att må bättre om vintern.
  1. En friskare vinter
  2. Hagtorn, Cratagus
  3. Svart aronia, Aronia melanocarpa
  4. Oxelbär, Sorbus intermedia
  5. Recept: Hagtorn i gott sällskap
  6. Recept: Ensmör
  7. Recept: Eldvinäger med pepparrot
  8. Recept: Vild smoothie
  9. Recept: Nässelpulver
  10. Recept: Vintriga infusioner
  11. Recept: Aroniadessert
  12. Quiz: Örter och bär att må bra av
  13. Uppdrag: Bjud en vän på något gott
AVSNITT 4

En vildare jul

Använd din skörd till en vildare vinter och jul!
  1. Vild vinter!
  2. Gran, Picea abies
  3. Recept: Vinterpizza
  4. Recept: Granglass
  5. Recept: Granbarrsglögg
  6. Recept: Äppel- och granglögg
  7. Recept: Gransnaps
  8. Recept: Barriga äpplen
  9. Quiz: Vinterns skördar
  10. Uppdrag: Skriv din egen vilda kokbok