Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

03 juli 2017

Klassisk 1-2-3-lag – recept

Martin Nordin

Martin Nordin

Kreatör och kokboksförfattare

1-2-3-lag är grunden för att lyckas med inläggningar och picklade grönsaker. Klassisk 1-2-3-lag består av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten, men smaksättningarna kan du variera. Här är kokboksförfattaren Martin Nordins goda recept på 1-2-3-lag.


Den här 1-2-3-lagen passar bra i Martins recept på inlagd rödlök med vitlök och vanilj. Du kan också använda den till andra sorters picklade grönsaker och inläggningar. 

Recept: 1-2-3-lag 


Du behöver:

  • 2 dl ättika (12 %)
  • 4 dl ekologiskt vitt strösocker 
  • 6 dl vatten
  • 2 st stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk enbär
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk senapsfrön


Gör så här:

  1. Koka upp vatten, socker och ättika och rör om tills sockret har lösts upp.

  2. Tillsätt kryddorna, dra ner värmen och låt sjuda i några minuter.

  3. Använd din 1-2-3-lag direkt om det är för inläggningar där det behövs en varm lag, annars går det bra att förvara lagen på rengjorda flaskor i kylen.

1-2-3-lag i ett recept på picklade havtorn

Picklade havtorn – ett recept ur Martin Nordins onlinekurs Pickles och mjölksyrade grönsaker.

 

LÄS MER: Snabbpicklad rödlök – recept


Få fler recept av Martin Nordin

Fler tips på hur du kan smaksätta din 1-2-3-lag och mängder av goda picklesrecept hittar du här:

Mat och dryck

Pickles och syrade grönsaker – lär dig pickla mat från grunden

Martin Nordin visar hur du tar till vara på mat i säsong. Du får mängder av recept på pickles och kimchi.