Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

03 juli 2017

Klassisk 1-2-3-lag – recept

Martin Nordin

Martin Nordin

Kreatör och kokboksförfattare

1-2-3-lag är grunden för att lyckas med inläggningar och picklade grönsaker. Klassisk 1-2-3-lag består av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten, men smaksättningarna kan du variera. Här är kokboksförfattaren Martin Nordins goda recept på 1-2-3-lag.


Den här 1-2-3-lagen passar bra i Martins recept på inlagd rödlök med vitlök och vanilj. Du kan också använda den till andra sorters picklade grönsaker och inläggningar. 

Recept: 1-2-3-lag 


Du behöver:

  • 2 dl ättika (12 %)
  • 4 dl ekologiskt vitt strösocker 
  • 6 dl vatten
  • 2 st stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk enbär
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk senapsfrön


Gör så här:

  1. Koka upp vatten, socker och ättika och rör om tills sockret har lösts upp.

  2. Tillsätt kryddorna, dra ner värmen och låt sjuda i några minuter.

  3. Använd din 1-2-3-lag direkt om det är för inläggningar där det behövs en varm lag, annars går det bra att förvara lagen på rengjorda flaskor i kylen.

1-2-3-lag i ett recept på picklade havtorn

Picklade havtorn – ett recept ur Martin Nordins onlinekurs Pickles och mjölksyrade grönsaker.

 

LÄS MER: Snabbpicklad rödlök – recept


Få fler recept av Martin Nordin

Fler tips på hur du kan smaksätta din 1-2-3-lag och mängder av goda picklesrecept hittar du här:

Mat och dryck

Pickles och syrade grönsaker – lär dig pickla mat från grunden

Det här är kokboksförfattaren Martin Nordins uppföljning på den populära boken Gröna burgare. Här får du tips på hur du tar till vara på mat i säsong samt mängder av recept på pickles och kimchi.