Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

24 augusti 2017

Inlagd rödlök – recept med vitlök och vanilj

Martin Nordin

Martin Nordin

Kreatör och kokboksförfattare

Inlagd rödlök är fantastiskt gott till det mesta och går att variera med olika smaksättningar. Här är matkreatören Martin Nordins spännande recept på inlagd rödlök där rödlöken grillas innan den läggs in i picklingslagen. Kombinationen vitlök och vanilj ger rödlöken en spännande smak som passar till både vegetariska rätter och till pulled pork eller grillat.

 

Recept: inlagd rödlök med vitlök och vanilj  

Recept på syrad rödlök. Grillad och sedan smaksatt med vitlök och vanilj


Du behöver:

  • 500 g rödlök
  • 4 dl kyld klassisk 1-2-3-lag
  • 2 vitlökar
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3–4 kvistar timjan
  • eventuellt 4–5 gräslöksblommor (om de är i säsong)
  • 1 stor steriliserad glasburk med gummiring och bygellås


Gör så här:

  1. Dela rödlöken i två delar och grilla eller stek utan olja i några minuter på snittytan. Låt svalna.

  2. Dela löken ännu en gång, eller skär lökbitarna i en storlek som passar i glasburken.

  3. Dra ett snitt genom vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg sedan frön och vaniljstången i 1-2-3-lagen och rör om.

  4. När rödlöken är helt kyld, lägg över den i en glasburk tillsammans med timjan och eventuellt gräslöksblommor. Häll över vitvinsvinägern och den kylda lagen och sätt sedan på locket.

  5. Förvara burken i kylen. Efter ett dygn är den inlagda rödlöken klar. 

 

LÄS MER: Recept på picklad rödlök


Få mer inspiration från Martin Nordin

Martin brinner för goda tillbehör till mat, och har en förkärlek för inlagda och picklade grönsaker. Spana in Martins kurs där du lär dig göra syrade grönsaker, kimchi och pickles.

Mat och dryck

Pickles och syrade grönsaker – lär dig pickla mat från grunden

Det här är kokboksförfattaren Martin Nordins uppföljning på den populära boken Gröna burgare. Här får du tips på hur du tar till vara på mat i säsong samt mängder av recept på pickles och kimchi.