Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

Mat och dryck

Baka bröd som ett proffs

Hembakat

Hembakat

Sveriges största baktidning

I "Baka bröd som ett proffs" visar bagarmästare Johan Sörberg steg för steg hur det perfekta brödet växer fram. Han berättar om allt från de olika ingredienserna och i vilken ordning de ska blandas, till hur degen ska knådas, snittas och gräddas för att resultatet ska bli ett riktigt bra bröd. I kursen får du kunskaper som du lätt kan applicera på andra recept – för att allt du bakar ska bli riktigt bra! Johan visar också hur du gör en surdeg och berättar hur du tar hand om den.

Johan Sörberg är bagarmästare, har deltagit i konditor-VM och varit coach för det svenska bagarlandslaget. Han har under många år drivit Riddarbageriet och utbildat bagare i hela Sverige. Kort sagt, Johan Sörberg är troligen Sveriges bästa bagare. För många är han känd som domare i tv-programmet Hela Sverige bakar.

Kursen är filmad i Johans egen bagarstuga på en gård utanför Eskilstuna. När du köper kursen får du dessutom Johans bästa brödrecept. Efter varje avsnitt får du göra ett quiz för att kolla vad du har lärt dig.

Kavla upp ärmarna, nu bakar vi!


Har du frågor om innehållet i kursen? Mejla Desirée Wahren Stattin, [email protected]

  • Du lär dig bland annat

    • Hur du viker och knådar degen för att få brödet luftigt
    • Hur du stöttar upp med vanlig jäst om du bakar med surdeg
    • Att ge brödet en perfekt skorpa, glansig och vacker
  • För vem?

    För dig som är nybörjare eller har bakat länge men inte riktigt får till brödet som du vill ha det. Det är en grundläggande kurs i att baka riktigt gott matbröd, med knepen som bara tjugo års ersfarenhet av bakning kan ge.

  • Ungefärlig kurstid

    2 timmar varav 47 minuter film.

  • Du behöver

    Mjöl, salt, vatten och olja. Johan använder bakmaskin för att knåda degen men det går givetvis att knåda för hand.

Det här kommer du att lära dig

Baka bröd med bra recept

En deg för matbröd kräver bara vatten, mjöl, salt och hävningsmedel. I kursen får du veta hur ingredienserna samverkar för att ett bröd ska bildas. Och du får några riktigt bra recept av bagarmästare Johan Sörberg.

Olika mjöl till olika bakverk

Till matbröd och småkakor ska du inte ha samma mjöl. Det är viktigt att mjölet har rätt proteinhalt och att du väljer salt med omsorg. Johan Sörberg berättar om skillnaden mellan olika sorters salter och mjölsorter.

Snygga snitt och knaprig skorpa

Att förbereda ett bröd inför jäsning och gräddning är lätt – för den som vet hur man gör. I kursen får du lära dig exakt vad som händer i brödet under snittning och gräddning. Och hur du får ytan att bli karamelliserad (sååå enkelt).

Kursen innehåller
Avsnitt 1

Vad behövs för att baka?

I det här avsnittet får du lära dig grunderna i brödbakning och vilka ingredienser som behövs.

  • Ingredienserna i ett bröd
  • Malningen har betydelse
  • Vad lärde du dig om brödets ingredienser?
Avsnitt 2

Baka med surdeg

Att baka med surdeg är enklare än vad man kan tro – i det här avsnittet får du lära dig hur gör!

  • Ekologiskt mjöl är bäst
  • Rätt mängd surdeg
  • Vad har du lärt dig om surdeg?
Avsnitt 3

Knåda och vika degen

Det har blivit dags att börja bearbeta vår deg.

  • Bearbeta degen rätt
  • Låt degen vila
  • Vik degen så blir blåsorna mindre
  • Vad har du lärt dig om bearbetning?
Lär känna profilen
Hembakat

Om Hembakat

Sveriges största baktidning!
Läs mer

Fler Kurser