Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

Lär dig något nytt i höst! Få 15% rabatt på alla kurser och presentkort med koden HÖST. Gäller till och med 31 oktober 2018.

Mat och dryck

Baka bröd som ett proffs

Hembakat

Hembakat

Sveriges största baktidning

En grundläggande kurs i att baka riktigt gott matbröd av bagarmästare Johan Sörberg.

I denna kurs visar bagarmästare Johan Sörberg steg för steg hur det perfekta brödet växer fram. Han berättar om allt från i vilken ordning ingredienserna ska blandas, till hur degen ska knådas, snittas och gräddas för att resultatet ska bli ett riktigt bra bröd. Du får kunskaper som du lätt kan applicera på andra recept – för att allt du bakar ska bli riktigt bra!

Johan Sörberg har deltagit i konditor-VM och varit coach för det svenska bagarlandslaget. Han har under många år drivit Riddarbageriet, utbildat bagare i hela Sverige och för många är han känd som domare i tv-programmet Hela Sverige bakar. Kort sagt, Johan Sörberg är troligen Sveriges bästa bagare. Kursen är filmad i Johans egen bagarstuga på en gård utanför Eskilstuna.

Kavla upp ärmarna, nu bakar vi!


Vad säger andra som gått kursen?

“Tveklöst skulle jag rekommendera denna kurs, mycket bra och pedagogisk.”

"Johan är pedagogisk och med ett leende lär han ut bakningen. Tack vare honom vågar jag baka surdegslimpor!"


Har du frågor om innehållet i kursen? Mejla Desirée Wahren Stattin, [email protected]

  • Du lär dig bland annat

    • Att vika och knåda för att få brödet luftigt
    • Hur du kompletterar och bakar surdeg
    • Att ge brödet en perfekt skorpa
  • För vem?

    För dig som är nybörjare eller har bakat länge men inte riktigt får till brödet som du vill ha det.

  • Ungefärlig kurstid

    2 timmar varav 47 minuter film.

  • Du behöver

    Mjöl, salt, vatten och olja. Johan använder bakmaskin för att knåda degen men du kan även knåda för hand.

Det här kommer du att lära dig

Baka bröd med bra recept

En deg för matbröd kräver bara vatten, mjöl, salt och hävningsmedel. I kursen får Johans bästa recept och får veta hur ingredienserna samverkar för att ett bröd ska bildas.

Olika mjöl till olika bakverk

Matbröd och småkakor ska inte ha samma mjöl. Det är viktigt att mjölet har rätt proteinhalt och att du väljer salt med omsorg. 

Snygga snitt och knaprig skorpa

Att förbereda ett bröd inför jäsning och gräddning är lätt – för den som vet hur man gör. I kursen får du lära dig exakt vad som händer i brödet under snittning och gräddning. 

Kursinnehåll
Avsnitt 1

Vad behövs för att baka?

Lär dig grunderna i brödbakning och vilka ingredienser som behövs.

  • Ingredienserna i ett bröd
  • Malningen har betydelse
  • Vad lärde du dig om brödets ingredienser?
Avsnitt 2

Baka med surdeg

Att baka med surdeg är enklare än vad man kan tro – i det här avsnittet går vi igenom hur du gör!

  • Ekologiskt mjöl är bäst
  • Rätt mängd surdeg
  • Vad har du lärt dig om surdeg?
Avsnitt 3

Knåda och vika degen

Nu har det blivit dags att börja bearbeta vår deg!

  • Bearbeta degen rätt
  • Låt degen vila
  • Vik degen så blir blåsorna mindre
  • Vad har du lärt dig om bearbetning?
Lär känna profilen
Hembakat

Om Hembakat

Sveriges största baktidning! Tidningen Hembakat har tagit fasta på bakglädje och ger bakinspiration med frestande bilder och recept som alla klarar av.
Läs mer

Se fler kurser