Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

Mat och dryck

Baka surdegsbröd med Sébastien Boudet

Sébastien Boudet

Sébastien Boudet

Bagare och konditor

Baka egna fantastiska bröd! I den här onlinekursen guidar Sébastien Boudet dig genom mjölets väg från korn till gräddat bröd. Här får du en stabil grund för att utveckla ditt eget bakande. De enda ingredienser som behövs är mjöl, vatten och salt!

Surdegsbakning är byggt på naturliga processer som fungerar exakt likadant för alla så väl hemmabagare, som kockar och yrkesbagare. När du förstår hur processerna fungerar får du kontroll och lär dig intuitiv bakning.

I kursen bakas tre grundbröd på samma spannmål. Ändå får bröden unika egenskaper beroende på hur spannmålet är malt och de tekniker som Sébastien Boudet visar. Du får även vackra receptblad på bröden som bakas.

Kursen innehåller praktiska videos där du tydligt kan se hur Sébastien Boudet startar en surdeg, sätter deg, blandar deg, ökar prestandan på sin ugn och gräddar respektive bröd. Dessutom kan du läsa fakta om allt från spannmålets historia till kemiska processer under bakning.

När du har gått den här kursen kommer du garanterat aldrig öppna en mjölpåse på samma sätt igen. Och du kommer dessutom att baka goda, hälsosamma och vackra surdegsbröd.

Följ #kommaigångmedsurdeg på Instagram för att se inlägg kring kursen.

  • Du lär dig bland annat

    • Om mjöl – grunden till ett bra bröd
    • En jäsningsmetod
    • Olika tekniker för att grädda bröd
  • För vem?

    Hemmabagare och yrkesverksamma som vill utveckla sin intuitiva bakning.

  • Ungefärlig kurstid

    3 timmar varav 1 timme och 10 minuter film.

  • Du behöver

    Vatten, mjöl och salt.

Det här kommer du att lära dig

Mjölskola

Olika mjöl besitter helt olika egenskaper. När du förstår hur dessa egenskaper skiljer sig åt får du en kontroll som gör att du kan anpassa din bakning efter det bröd du vill baka.

Brödkemi

Med din egen bubblande och friska surdeg bakar du med hjälp av miljontals mikroorganismer. Lär dig Sébastien Boudets tekniker för en jäsning som gör brödet nyttigare.

Från deg till bröd

Friska upp din surdeg, blanda ingredienser, knåda degen, låt vila, låt jäsa, forma, snitta och grädda. Här får du alla knep så att du kan experimentera dig fram till ditt perfekta bröd.

Kursen innehåller
Avsnitt 1

Lär känna ditt mjöl

Olika mjöl besitter helt olika egenskaper. När du förstår hur dessa egenskaper skiljer sig åt får du en kontroll som gör att du kan anpassa din bakning efter det bröd du vill baka.

  • Inledning
  • Vetekornet
  • En historisk tillbakablick
  • Industrialisering av spannmål
  • Mjölskola
  • Från norr till söder
  • Vilket mjöl till vilket bröd?
  • Kulturspannmål
  • Terroir
  • Var finns bra mjöl?
Avsnitt 2

Öppna upp mjölet

Det här avsnittet handlar om jäsning. Sébastien visar hur du startar en surdeg och sätter tre degar på tre olika sorters mjöl.

  • Inledning
  • Jäst vs surdeg
  • Starta en surdeg
  • Instruktioner steg-för-steg till en aktiv surdeg
  • Surdeg FAQ
  • Generellt om att sätta deg
  • Deg på finmalet siktat mjöl
  • Deg på grovmalet fullkornsmjöl
  • Deg på finmalet fullkornsmjöl
  • Vilan
  • Jäsa i kylskåpet
  • Hylla mångfalden!
Avsnitt 3

Från deg till bröd

Gräddningen! Nu ska degen förvandlas till bröd med allt vad det innebär. I det här avsnittet visar Sébastien knepen som gör ditt bröd både vackert och gott.

  • Inledning
  • Lär känna din ugn
  • Om ånga
  • Snitta brödet
  • Fluffigt bröd med mild smak
  • Nordiskt grovt smakrikt bröd
  • Smakrikt luftigt fullkornsbröd
  • Levain
  • Så här blev det – tre olika bröd
  • Förvaring av bröd
  • Brödets andra liv
  • Nästa deg
Lär känna profilen
Sébastien Boudet

Om Sébastien Boudet

Sébastien Boudet är idag en av Sveriges allra främsta bagare. Han syns ofta som kock och bagare i Nyhetsmorgon på TV4 och är en flitig föreläsare som har gett tusentals kurser om bakning över hela landet.
Läs mer

Fler Kurser