Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

Mat och dryck

Det vilda sensommarköket med Lisen Sundgren

Lisen Sundgren

Lisen Sundgren

Författare och herbalist

Visste du att nypon kallas för "Nordens apelsiner" eftersom de innehåller mer C-vitamin än några andra frukter eller bär? Nypon är rena superfoods, som du dessutom kan skörda helt gratis! För det är inte bara stjärnkockarna på de trendiga krogarna som lagar mat på vilda växter – du kan också göra det!

I den här kursen tar Lisen Sundgren med dig på en smakresa genom hög- och sensommarens vilda växter och lär dig att känna igen ätliga blad, blommor, bär och rötter som du kan laga riktigt läcker mat på. Vad sägs om nyponkräm, fröknäcke med vilda frön, eller nygräddade scones med kungsmynta och blåbär? Enkelt, näringsrikt och gott!

Den här kursen är en fortsättning på Lisens första kurs – Det vilda sommarköket – ätliga växter med Lisen Sundgren där du får lära dig grunderna i att skörda vilt, men det går självklart också bra att ta den här kursen helt fristående.

Njut av naturens alla godsaker tillsammans med Lisen – köp kursen idag!

  • Du lär dig bland annat

    • Härliga recept på läckra, vilda rätter
    • Över 20 växter och hur du kan äta dem
    • Skörda gratis och samtidigt hjälpa naturen
  • För vem?

    För dig som är nyfiken på vild mat och för dig som vill lära dig att plocka och tillaga de nyttigheter som växer i naturen.

  • Ungefärlig kurstid

    3 timmar, varav 1 timme film.

  • Du behöver

    En sax eller vass kniv samt upptäckarlusta.

Det här kommer du att lära dig

Hög- och sensommarens vilda smaker

Bär, blad, frön och rötter – nu finns det massor av gott att skörda! Du lär dig känna igen över 20 vilda växter, göra ett herbarium och så klart mängder av recept på massor av läckra, vilda rätter.

Blommor och bin

Bina är livsviktiga för att vi ska få en mångfald i både naturen och på matbordet. Här får du bland annat Lisens 10 bästa tips för att hjälpa bina hjälpa oss att njuta av vilda godsaker.

Bunkra godsaker inför vintern

När hösten närmar sig mognar rönnbär, nypon och fläderbär. Då är det hög tid att safta, sylta, lägga in, pickla och salta inför vintern. Här får du recepten, tipsen och tricksen som låter dig bevara allt det goda.

Kursen innehåller
Avsnitt 1

Högsommarens vilda smaker

Högsommaren är blommornas, nektarns och sötmans tid. Torka, frys in och gör sirap för att spara allt det ljuvliga till senare på året.

  • Blommornas, nektarns och sötmans tid
  • Backlök och sandlök, Allium
  • Gängel och hårgängel, Galinsoga
  • Johannesört, Hypericum perforatum
  • Lindblom, Tilia cordata
  • Älggräs, Filipendula ulmaria
  • Recept: Grön vildgazpacho
  • Recept: Kvarg med back- eller sandlök
  • Recept: Älggrässirap och andra siraper
  • Recept: Hirkum pirkum
  • Recept: Shrub med hallon och lindblommor
  • Quiz: Bra att känna till under högsommaren
  • Din vilda högsommarläxa
Avsnitt 2

Bee wild!

En tredjedel av den mat vi äter är beroende av binas pollinering. På högsommaren blommar flera av de växter som vi och bina gärna delar på.

  • Blommor och bin
  • Bin då och nu
  • 10 tips för att gynna bin
  • Backtimjan, Thymus serpyllum
  • Knölklocka, Campanula rapunculoides
  • Gulmåra, Galium verum
  • Kungsmynta, Origanum vulgare
  • Mjölke, Chamaeneriom angustifolia
  • Recept: Gulmårapannacotta
  • Recept: Mjölkesaft
  • Recept: Kungsmyntascones med blåbär
  • Recept: Bönröra med backtimjan
  • Quiz: Vad kan du om pollinering?
  • Hemuppgift: Rädda ett bi! Bee a saviour!
Avsnitt 3

Dags för frön

I slutet av sommaren är det hög tid för blommande växter tid för dem att få sina frön i jorden för att försäkra sig om sin fortplantning. Nu dignar växterna av fröer och frukt.

  • Sensommarens bär och frön
  • Groblad, Plantago major
  • Nässelfrön, Urtica dioica
  • Pilört, Persicaria lapathifolia
  • Pepparrot, Armoracia rusticana
  • Svinmålla, Chenopodium album
  • Recept: Pepparrotsomelett med kärleksörtsrot
  • Recept: Dukkha med vilda frön
  • Recept: Fröknäcke med vilda frön
  • Recept: Grobladschips
  • Quiz: Vad kan du om frön och blad?
  • Pyssel: Gör ditt eget vilda herbarium
Lär känna profilen
Lisen Sundgren

Om Lisen Sundgren

Lisen Sundgren är naturfilosof, herbalist, författare och föreläsare. Hon brinner för att visa hur örter, mat i säsong och vilda växter kan förgylla livet.
Läs mer

Fler Kurser