Mat och dryck
Det vilda sommarköket – ätliga växter med Lisen Sundgren

Lisen Sundgren
Författare och herbalist
I naturen finns mängder av superfoods – helt gratis! Upptäck vårens och försommarens vilda, goda mat.
Lär känna sommarens ätbara växter – följ med in i Lisen Sundgrens gröna värld! Här tar hon med dig på en smakresa genom sommarmånaderna och lär dig att känna igen våra vanligaste, ätliga växter och blommor.
I den svenska naturen finns över 250 stycken ätliga växter. Många av dessa är riktiga superfoods – dessutom är de helt gratis. I Lisens vilda sommarkök får du följa med på en vandring genom skogen och vackra Rosendals trädgård. Kursen kommer att ge dig en ny relation till naturen, din omgivning och de växter som kallas ogräs. Lisen bjuder på flera läckra recept baserade på ätliga växter, bland annat recept på kirskål, brännässla och maskros.
Vad säger andra som gått kursen?
“Informativ och bra nya användbara recept som inte bara är pesto eller sallad.”
“Kursledaren förmedlar väldigt användbar information som jag inte kände till sedan tidigare."
-
Du lär dig bland annat
- Att känna igen och tillaga några av sommarens ätliga växter
- Om växternas effekt på kroppen och i husapoteket
- Inspirerande recept på mat och dryck
-
För vem?
För dig som är nyfiken på vild mat och vill lära dig att plocka och tillaga de nyttigheter som växer i naturen.
-
Ungefärlig kurstid
3 timmar, varav 48 minuter film.
-
Du behöver
En sax eller vass kniv samt upptäckarlusta.

Plocka ätliga växter
Följ med Lisen ut för att upptäcka några av naturens vanligaste, vilda växter. Du lär dig att känna igen flera ätliga växtsorter, får kunskap om deras näringsinnehåll. och får träna på att urskilja de arter som är giftiga.

Förvara, spara och njut
Du kan spara dina ätliga växter länge genom olika förvaringsmetoder. Lisen visar olika metoder som gör att du kan njuta av naturens skafferi året om.

Bli en vild stjärnkock
Det går att laga riktigt lyxiga maträtter av växter. I kursen bjuder Lisen på massor av vilda recept. Du får också flera tips på hur du kan variera tillagningen av dina växter.
Att skörda vilt
Vi går igenom grunderna och vad du behöver veta innan du beger dig ut i skog och mark.
- Varför lära sig om vilda växter?
- Stjärnkockarna har redan fattat
- Hur blir jag min egen vilda stjärnkock?
- Innan du börjar plocka
- Vanliga frågor
- Quiz
- Hemuppgift: Bekanta dig med det vilda
Äntligen försommar
Vi går ut på försommarvandring och utforskar alla växter som finns tillgängliga för oss.
- Försommarvandring
- Brännässla, Urtica dioica
- Kirskål, Aegopodium podagraria
- Maskros, Taraxacum officinale
- Myskmadra, Galium odorata
- Spansk körvel, Myrrhis odorota
- Ängssyra, Rumex acetosa
- Harsyra, Oxalis acetosella
- Tusensköna och häckvicker
- Recept: Soppa på gröna ärtor, spansk körvel och ängssyra
- Recept: Stekt sparris och kirskålsstjälkar på nässelspegel
- Recept: Nässelrisotto
- Recept: Rabarberdessert med myskmadragrädde
- Recept: Majvin
- Recept: Bordsdryck med körvel
- Quiz
- Hemuppgift
Samla, torka, förvara och lägg in vilda växter
Spara sommaren! Samla, torka, förvara och lägg in – här får du alla knepen.
- Njut av sommaren året om
- Att torka växter
- Drycker på torkade växter
- Sylta och lägg in
- Olja och vinäger
- Hemuppgift: Ta in sommaren

Om Lisen Sundgren
Se fler kurser