Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

Mat och dryck

Det vilda sommarköket – ätliga växter med Lisen Sundgren

Lisen Sundgren

Lisen Sundgren

Författare och herbalist

Lär känna sommarens ätbara växter – följ med in i Lisen Sundgrens gröna värld! Här tar hon med dig på en smakresa genom sommarmånaderna och lär dig att känna igen våra vanligaste, ätliga växter och blommor.

I den svenska naturen finns över 250 stycken ätliga växter. Många av dessa är riktiga superfoods – dessutom är de helt gratis. I Lisens vilda sommarkök får du följa med Lisen på en vandring genom skogen och genom vackra Rosendals trädgård. Du kommer att lära dig att hitta de ätbara växterna i naturen och att undvika de giftiga. Du lär dig också hur du bäst förvarar och tillagar dina ätliga växter.

Kursen kommer att ge dig en ny relation till naturen, till din omgivning och till de växter som kallas ogräs. Lisen bjuder på flera läckra recept baserade på ätliga växter, bland annat recept på kirskål, brännässla och maskros.

Njut av naturens alla godsaker tillsammans med Lisen – köp kursen idag! 

  • Du lär dig bland annat

    • Att känna igen och tillaga några av sommarens ätliga växter.
    • Om växternas effekt på kroppen och i husapoteket. 
    • Inspirerande recept på mat och dryck.
  • För vem?

    För dig som är nyfiken på vild mat och för dig som vill lära dig att plocka och tillaga de nyttigheter som växer i naturen. 

  • Ungefärlig kurstid

    3 timmar, varav 48 minuter film.

  • Du behöver

    Inga tillbehör krävs. 

Det här kommer du att lära dig

Plocka ätliga växter

I kursen får du följa med Lisen ut för att upptäcka några av naturens vanligaste, vilda växter. Du lär dig att känna igen flera ätliga växtsorter och får kunskap om växternas näringsinnehåll. Du får också träna på att urskilja de arter som är giftiga.

Förvara, spara och njut

Du kan spara dina ätliga växter länge genom olika förvaringsmetoder. Lisen visar olika metoder som gör att du kan njuta av naturens skafferi året om.

Bli en vild stjärnkock

Det går att laga riktigt lyxiga maträtter av växter. I kursen bjuder Lisen på massor av vilda recept. Du får också flera tips på hur du kan variera tillagningen av dina växter.

Kursen innehåller
Avsnitt 1

Att skörda vilt

  • Varför lära sig om vilda växter?
  • Stjärnkockarna har redan fattat
  • Hur blir jag min egen vilda stjärnkock?
  • Innan du börjar plocka
  • Vanliga frågor
  • Quiz
  • Hemuppgift: Bekanta dig med det vilda
Avsnitt 2

Äntligen försommar

  • Försommarvandring
  • Brännässla, Urtica dioica
  • Kirskål, Aegopodium podagraria
  • Maskros, Taraxacum officinale
  • Myskmadra, Galium odorata
  • Spansk körvel, Myrrhis odorota
  • Ängssyra, Rumex acetosa
  • Harsyra, Oxalis acetosella
  • Tusensköna och häckvicker
  • Recept: Soppa på gröna ärtor, spansk körvel och ängssyra
  • Recept: Stekt sparris och kirskålsstjälkar på nässelspegel
  • Recept: Nässelrisotto
  • Recept: Rabarberdessert med myskmadragrädde
  • Recept: Majvin
  • Recept: Bordsdryck med körvel
  • Quiz
  • Hemuppgift
Avsnitt 3

Samla, torka, förvara och lägg in vilda växter

Spara sommaren! Samla, torka, förvara och lägg in – här får du alla knepen.

  • Njut av sommaren året om
  • Att torka växter
  • Drycker på torkade växter
  • Sylta och lägg in
  • Olja och vinäger
  • Hemuppgift: Ta in sommaren
Lär känna profilen
Lisen Sundgren

Om Lisen Sundgren

Lisen Sundgren är naturfilosof, herbalist, författare och föreläsare. Hon brinner för att visa hur örter, mat i säsong och vilda växter kan förgylla livet.
Läs mer

Fler Kurser