Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

Mat och dryck

Det vilda vinterköket – från höst till jul med Lisen Sundgren

Lisen Sundgren

Lisen Sundgren

Författare och herbalist

Njut av höstens och vinterns vilda godsaker! I den här kursen får du lära dig att hitta, plocka och tillaga de ätliga, vilda växter som finns i naturen från tidig höst och fram till jul. Till och med när snön kommer kan man plocka en hel del grönt, rötter och svamp att fylla förråden med.

Upptäck hur enkelt och roligt det är att göra egen glass, pizza, glögg och snaps av skogens vintersmaker och lär dig laga fantastiska, överraskande maträtter och desserter av barr, rötter och bär.

Den här kursen är en fortsättning på Lisens två tidigare kurser – Det vilda sommarköket – ätliga växter och Det vilda sensommarköket där du får lära dig grunderna i att skörda vilt, men det går självklart också bra att ta den här kursen helt fristående.

  • Du lär dig bland annat

    • Gör mat och dryck av hösten och vinterns växter
    • Plocka din egen, näringsrika mat
    • Hur du förbättrar vinterhälsan och stärker immunförsvaret med naturens supermat
  • För vem?

    För dig som är nyfiken på vild mat och för dig som vill lära dig att plocka och tillaga de nyttigheter som växer i naturen.

  • Ungefärlig kurstid

    3 timmar, varav 48 minuter film.

  • Du behöver

    En sax eller vass kniv och upptäckarlust.

Det här kommer du att lära dig

Plocka

På hösten och vintern finns det fortfarande många ätliga växter att plocka i naturen. Lär dig hitta och känna igen olika superbär, ätliga rötter och barrväxter.

Ta vara på säsongens växter

Många av säsongens nyttigheter kan du torka och spara. Lisen ger dig tips på vilka växter som går att torka, och visar hur du förvarar och tillagar dem.

Recept med smak av höst och vinter

Av den vilda maten kan du laga allt från pizza, smoothies och marmelad till glögg och desserter. I kursen får du mängder av läckra recept.

Kursen innehåller
Avsnitt 1

Höstens smaker

Senhöstens frukter, bär och ett eller annat barr.

  • Hur smakar hösten?
  • Havtorn, Hippophae rhamnoides
  • Björnbär, Rubus fructicosus
  • En, Juniperus communis
  • Vitmåra, Galium boreale
  • Recept: Havtornschutney
  • Recept: Björnbärsvinäger
  • Recept: Björnbärssallad
  • Ta vara på torkade växter
  • Recept: Nässel- och nyponpulver
  • Recept: Za’atar med enbär och nässlor
  • Recept: Varm äppelmust med enbär och rönnbär
  • Quiz om höstsmaker
  • Uppdrag: Gör din egen kryddblandning
Avsnitt 2

Slånbär, tall och andra läckerheter

I det här avsnittet får du lära dig göra svaveltickapasta, talldricka, tallmaränger, slånbärslikör och fläderbärsmarmelad. Ge smaklökarna nya utmaningar!

  • Bär, barr och svamp
  • Slånbär, Prunus spinosus
  • Svavelticka, Laethiporus sulphureus
  • Tall, Pinus sylvestris
  • Fläderbär, Sambucus nigra
  • Recept: Slånbärslikör
  • Recept: Pasta med svavelticka och nypon
  • Recept: Tallsalt
  • Recept: Talldricka
  • Recept: Fläderbärsmarmelad
  • Recept: Maräng med tall och myskmadra
  • Quiz om skogens läckerheter
  • Uppdrag: Barr och höstens skiftningar
Avsnitt 3

Hösten och vinterns vitaminkickar

Dags att lära sig om fler höstbär! I det här avsnittet får du också tips på hur du kan använda bären för att må bättre om vintern.

  • En friskare vinter
  • Hagtorn, Cratagus
  • Svart aronia, Aronia melanocarpa
  • Oxelbär, Sorbus intermedia
  • Recept: Hagtorn i gott sällskap
  • Recept: Ensmör
  • Recept: Eldvinäger med pepparrot
  • Recept: Vild smoothie
  • Recept: Nässelpulver
  • Recept: Vintriga infusioner
  • Recept: Aroniadessert
  • Quiz: Örter och bär att må bra av
  • Uppdrag: Bjud en vän på något gott
Lär känna profilen
Lisen Sundgren

Om Lisen Sundgren

Lisen Sundgren är naturfilosof, herbalist, författare och föreläsare. Hon brinner för att visa hur örter, mat i säsong och vilda växter kan förgylla livet.
Läs mer

Fler Kurser