Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

Mat och dryck

Koka fond och buljong med Tareq Taylor

Tareq Taylor

Tareq Taylor

Kock och kokboksförfattare

Det är ofta en riktigt bra fond som är hemligheten bakom fantastisk mat. Lär dig laga fond och buljong på proffsnivå.

Fond och buljong? Fisk, skaldjur, kyckling eller kalv? Mästaren från Kockarnas kamp 2017 Tareq Taylor släpper loss alla sina kunskaper för att skapa de godaste av fonder.

Här får du lära dig allt om att koka buljonger och fonder på härliga råvaror. Hemligheten bakom de bästa sopporna och de läckraste såserna är just en vällagad fond.

Ord som mirepoix och bouquet garni är något som kockar använder dagligen och här får du reda på vad de betyder både bokstavligen och hur de används. Självklart får du ta del av vilka redskap och ingredienser som behövs. När du gått den här kursen så kommer du inte vilja köpa en buljongtärning igen.

Om du känner att du vill veta vad man kan använda dessa fonder och buljonger till så passa på att köpa kursen om hur man lagar sås: Goda såser från grunden med Tareq Taylor. Eller varför inte köpa båda dessa kurser till specialpris?

Lycka till med dina fonder och buljonger!

  • Du lär dig bland annat

    • Att göra alla sorters fond
    • Grunderna till riktigt goda såser och soppor
    • Att laga smakrik, nyttig mat av bra, naturliga råvaror
  • För vem?

    För dig som uppskattar matlagning och vill bli ännu bättre.

  • Ungefärlig kurstid

    2 timmar varav 1 timme och 18 minuter film + tid för egen fondkokning.

  • Du behöver

    En stor kastrull, en finmaskig sil och ingredienser.

Det här kommer du att lära dig

Välj rätt råvaror

Att koka fond behöver varken vara vara svårt eller dyrt. De flesta råvarorna är faktiskt riktigt billiga! Tareq lär dig hur du väljer rätt råvaror och hur du ska behandla dem för att utvinna maximalt med smak.

Lyckas med alla sorters fonder

I kursen lär du dig att göra olika typer av fond. Det ger dig grunden du behöver för att kunna laga alla maträtter du vill – oavsett om du vill göra en vegetarisk risotto, en smakrik pasta eller en entrecote med rödvinssås.

Laga mat i restaurangklass

Med dina egna fonder har du grunderna för att laga smakrik mat som blir imponerande god. Mästerkocken Tareq ger dig recepten och knepen du behöver för att komma igång!

Kursinnehåll
Avsnitt 1

Kom igång!

I den här delen får du grunderna i fondkokning. Vi ska prata om bouquet garni, vätskemängd i kastrullen, verktyg och hur du skapar en bra mirepoix.

  • Utrustning, råvaror och andra tips
  • Bouquet garni
  • Mirepoix
  • Salt
  • Skumma, sila och smaka av
  • Rätt vätskemängd
  • Förvalta dina fonder
Avsnitt 2

Grönsaksfond

Det är riktigt enkelt att göra en smakrik grönsaksfond. Här bjuder Tareq på sina hemligheter för att få grönsakerna att smaka mycket och vad du tillsätter för att fonden ska få en djup smak.

  • Få en smakrik grönsaksbuljong
  • Grönsaksbuljong
  • Kom ihåg
Avsnitt 3

Fiskfond

Fiskfond är kanske den svåraste fonden att koka, men här får du lära dig allt du behöver tänka på för att lyckas. Att välja rätt fisk, att hantera fisken och att låta fonden koka kort och varsamt.

  • Vilken fisk är bra till fond?
  • Förberedelser och tillagning
  • Fiskfond
  • Kom ihåg
Lär känna profilen
Tareq Taylor

Om Tareq Taylor

Tareq Taylor är en folkkär tv-kock och krögare. Han har bland annat medverkat i Historieätarna, Go’kväll och i sin egen tv-serie, Tareq Taylor’s Nordic Cookery.
Läs mer

Se fler kurser