Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies.

Mat och dryck

Koka fond och buljong med Tareq Taylor

Tareq Taylor

Tareq Taylor

Kock och kokboksförfattare

I Tareqs matlagningskurser lär du dig grunderna du behöver för att kunna laga mat på professionell nivå. Här delar han med sig av all sin kunskap och sina bästa proffsknep för att din matlagning ska gå så smidigt som möjligt.

I den här kursen lär du dig allt om hur du gör dina egna fonder. Fond är den kanske allra viktigaste grunden i matlagning – det är ofta en riktigt bra fond som är hemligheten bakom de bästa sopporna och såserna.

Du får lära dig att koka fond på riktiga råvaror och vad du ska undvika för att slippa misslyckas när du gör egen fond hemma. Du får också veta vad ord som mirepoix och bouquet garni är – och hur du använder dem för att koka fond och buljong hemma. Dessutom får du kunskap om vilka köksredskap som är viktiga när du kokar fond och hur du ska tänka inför ditt nästa kastrullköp.

Hemmagjord fond ersätter både buljongtärningar och färdigköpt fond. I den här kursen lär du dig att göra alla typer av fonder: grönsaksfond, kalvfond, skaldjursfond, fiskfond och olika varianter på fågelfond/kycklingfond.

Upptäck hur enkelt det är att laga mat i restaurangklass! När du har gått den här kursen kommer du förmodligen aldrig vilja köpa färdig fond eller buljong igen.

  • Du lär dig bland annat

    • Att göra alla sorters fond
    • Grunderna till riktigt goda såser och soppor
    • Att laga smakrik, nyttig mat av bra, naturliga råvaror
  • För vem?

    För dig som uppskattar matlagning och vill bli ännu bättre.

  • Ungefärlig kurstid

    2 timmar varav 1 timme och 18 minuter film + tid för egen fondkokning.

  • Du behöver

    En stor kastrull, en finmaskig sil och ingredienser.

Det här kommer du att lära dig

Välj rätt råvaror

Att koka fond behöver varken vara vara svårt eller dyrt. De flesta råvarorna är faktiskt riktigt billiga! Tareq lär dig hur du väljer rätt råvaror och hur du ska behandla dem för att utvinna maximalt med smak.

Lyckas med alla sorters fond

I kursen lär du dig att göra olika typer av fond. Det ger dig grunden du behöver för att kunna laga alla maträtter du vill – oavsett om du vill göra en vegetarisk risotto, en smakrik pasta eller en entrecote med rödvinssås.

Laga mat i restaurangklass

Med dina egna fonder har du grunderna för att laga smakrik mat som blir imponerande god. Tareq ger dig recepten och knepen du behöver för att komma igång!

Kursen innehåller
Avsnitt 1

Kom igång!

I den här delen får du grunderna i fondkokning. Vi ska prata om bouquet garni, vätskemängd i kastrullen, verktyg och hur du skapar en bra mirepoix.

  • Utrustning, råvaror och andra tips
  • Bouquet garni
  • Mirepoix
  • Salt
  • Skumma, sila och smaka av
  • Rätt vätskemängd
  • Förvalta dina fonder
Avsnitt 2

Grönsaksfond

Det är riktigt enkelt att göra en smakrik grönsaksfond. Här bjuder Tareq på sina hemligheter för att få grönsakerna att smaka mycket och vad du tillsätter för att fonden ska få en djup smak.

  • Få en smakrik grönsaksbuljong
  • Recept: Grönsaksbuljong
  • Kom ihåg
Avsnitt 3

Fiskfond

Fiskfond är kanske den svåraste fonden att koka, men här får du lära dig allt du behöver tänka på för att lyckas. Att välja rätt fisk, att hantera fisken och att låta fonden koka kort och varsamt.

  • Vilken fisk är bra till fond?
  • Förberedelser och tillagning
  • Recept: Fiskfond
  • Kom ihåg
Lär känna profilen
Tareq Taylor

Om Tareq Taylor

Tareq Taylor är en folkkär tv-kock och krögare. Han har bland annat medverkat i Historieätarna, Go’kväll och i sin egen tv-serie, Tareq Taylor’s Nordic Cookery.
Läs mer

Fler Kurser