STÄNG
Lär av svenska experter
Tillgänglig 365 dagar
Börja när du vill

Vinprovning hemma - din guide till vinets värld

Bild på Håkan Larsson
Håkan Larsson Mat- och vinskribent, författare

Följ med in i vinets underbara värld! Få fem vinprovningar med vinkännaren Håkan Larsson.

Ordna din egen vinprovning hemma och lär dig att dricka vin på ett helt nytt sätt! Det här är en kurs för dig som vill upptäcka mer om olika druvors egenskaper och som vill utveckla dina smaklökar för att få en större upplevelse när du dricker vin.

Med den här onlinekursen med Håkan Larsson, en av Sveriges mest kunniga vinskribenter, är du redo för att ordna dina egna vinprovningar hemma. Du kommer lära dig om de viktigaste druvorna och få svar på varför samma druva smakar olika beroende på var den växer. Du blir guidad genom hela processen från druva till färdigt vin och lär dig om både vita och röda viner från Europa och Nya världen. I kursen ingår fem vinprovningar tillsammans med Håkan.

Gå gärna kursen tillsammans med andra och dela upplevelsen. Varför inte samla dina vänner för en gemensam vinprovning hemma? För dig som vill prova samma viner som Håkan dricker finns en lista med alla vintips i början av kursen.

Du lär dig bland annat

  • Konsten att prova vin
  • Varför vin smakar olika
  • Att ordna en vinprovning

För vem?

För dig som gillar vin och vill få en större upplevelse när du dricker det. Inga förkunskaper krävs.

Ungefärlig kurstid

3 timmar varav 64 minuter film.

Du behöver

Vin att prova och vinglas med fot.
499 kr
kursinnehåll
AVSNITT 1

Så gör man vin och så provar man vin

Om hur druvor blir till vin och vad som skiljer rött-, vitt- och rosévin åt. Här finns även introduktionen till hur en vinprovning går till.
  1. Inledning
  2. Druvor – världens mest odlade gröda
  3. Göra vitt vin – en delikat procedur
  4. Göra rött vin – en orgie i färg
  5. Rosévinets resa
  6. Konsten att prova vin
  7. Fakta om vinprovning
  8. Förbered vinprovningen
  9. Vinprovning: Lär dig grunderna
  10. Frågor till vinprovningen
  11. Sammanfattning
  12. Egen reflektion
AVSNITT 2

Fyra gröna druvor: Vitt vin

Om några av de viktigaste gröna druvsorterna som används för att göra vitt vin.
  1. Inledning
  2. Nyckeln till vinet finns i druvan
  3. Riesling
  4. Sauvignon blanc
  5. Chardonnay
  6. Pinot gris
  7. Förbered vinprovningen
  8. Vinprovning: Fyra gröna druvor
  9. Frågor till vinprovningen
  10. Sammanfattning
  11. Egen reflektion
AVSNITT 3

Fyra blåa druvor: Rött vin

Om några av de viktigaste blå druvsorterna: var de odlas, hur de smakar och vilken mat som passar till respektive vin.
  1. Inledning
  2. Rött vin – skalen ger färgen
  3. De viktigaste blå druvorna
  4. Pinot noir
  5. Cabernet sauvignon
  6. Sangiovese
  7. Syrah/shiraz
  8. Förbered vinprovningen
  9. Vinprovning: Fyra blå druvor
  10. Frågor till vinprovningen
  11. Sammanfattning
  12. Egen reflektion
AVSNITT 4

Viner från Europa

Om den europeiska vintraditionen och de stora vinländerna. Här finns även berättelser om hur vin- och matkultur hör ihop.
  1. Inledning
  2. Vi börjar i Europa
  3. Ursprung viktigare än druvan
  4. Samma druva, olika smak
  5. Har vinet präglat matkulturen eller tvärtom?
  6. Mat & vin – en kärlekshistoria
  7. I huvudet på en vinmakare
  8. Förbered vinprovningen
  9. Vinprovning: Fyra länder i Europa
  10. Frågor till vinprovningen
  11. Sammanfattning
  12. Egen reflektion
AVSNITT 5

Viner från nya världen

Om vinländerna i nya världen och deras olika karaktär.
  1. Inledning
  2. Att tillsätta socker eller syra
  3. Olika sätt att se på vin
  4. Så kom vinerna till nya världen
  5. Olika förutsättningar ger olika smak
  6. Mer kraft än finess
  7. Förbered vinprovningen
  8. Vinprovning: Fyra länder i nya världen
  9. Frågor till vinprovningen
  10. Sammanfattning
  11. Egen reflektion